top of page

Gewoon verkouden of een te druk immuunsysteem?

S morgens komt je kleintje uit bed, en je hebt het gelijk door; die is niet helemaal fit. Verdikke, net nu ze weer naar school mogen. Een nadere inspectie leert je dat het een een ordinaire verkoudheid moet zijn. En je kan het weten want dit is helaas niet de eerste keer. In elke andere tijd was dit helemaal niet opvallend. Elk kind is verkouden, maar ja, COVID...


Herkenbaar? Vast, zo'n beetje elk schoolgaand of elk kindje wat naar de kinderopvang gaat is regelmatig verkouden. Deze plaatsen zijn broedplaatsen voor bacteriën, parasieten en virussen.



Om niet te hele tijd ziek te zijn heeft ons lichaam iets prachtigs ontwikkeld; een immuunsysteem. Nu is het immuunsysteem van een mens pas 'af' rond de zevende verjaardag. Voor die tijd is het in training en leert het steeds meer ziekteverwekkers herkennen en zich ertegen te verdedigen. Kinderen zijn dus vaker ziek dan volwassenen.

Maar toch is het niet logisch dat een kind iedere ziekteverwekker toelaat in zijn kleine lichaampje. Hoe jong ook, zelfs met een opgroeiend immuunsysteem zou een kind zich moeten kunnen verweren tegen de meest voorkomende snottermicroben. Het zou evolutionair gezien vreselijk onhandig zijn als onze jongen constant ziek zouden zijn natuurlijk.

Daar komt ons aangeboren afweer om de hoek kijken. Deze ondervangt de eerste aanval om het maar zo te zeggen

Ook moedermelk speelt hier een belangrijke rol in, het bevat onder andere verdedigingstoffee tegen allerlei soorten ziekteverwekkers. Ook bevat het antimicrobiele stoffen die werkzaam zijn tegen ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en parasieten in de darm. En de immuunstoffen in moedermelk passen zich aan naarmate er meer van een bepaalde ziekteverwekker rondom je kindje aanwezig zijn.

Dan heb je nog een ander soort verdedigingslinie, je microtoom. Deze bacteriën beschermen je op verschillende manieren, op het slijmvlies in keel en neus maar ook in de darm. Doordat er goede bacteriën zitten, kunnen er geen slechte meer wonen. Simple as that! Bovendien prikkelt een gezonde darmflora het eigen immuunsysteem, waardoor het zelf meer verdedigingsstoffen gaat aanmaken.


Voorkomen beter dan genezen

Heeft je kindje vaak snotneuzen? Dan is het zaak de oorzaak te achterhalen. Is de afweer niet top omdat de darmflora beter zou kunnen? Of speelt er een verborgen voedselovergevoeligheid mee, waardoor het immuunsysteem van je kind het te druk heeft met jagen op onschuldige voedingsstoffen in plaats van op jacht te gaan naar echte ziekteverwekkers?


Is je kindje vaak verkouden? En eten jullie niet heel veel zuurkool, kimchi of kefir? Dan kan het lonen om een goede probiotica te geven.


Helaas bij kinderen die vaak verkouden zijn, gaat de verkoudheid ook nog eens gepaard met een oorontsteking.


Waarom krijgt je kind een oorontsteking?

Dat lijkt vrij duidelijk, ziekteverwekkers die lopen te rotzooien in het oor. Toch kan het zo zijn dat er een diepere oorzaak achter zit. Tussen de 40-80% van alle kinderen met regelmatig terugkerende oorontstekingen blijken (ook) een voedselallergie of -overgevoeligheid te hebben. Wanneer die onontdekt blijft, kan zo’n verborgen overgevoeligheid allerlei ellende veroorzaken. En wellicht is dit zelfs de oorzaak van de oorontstekingen. Heeft je kind naast oorontstekingen nog andere klachten zoals een chronisch verstopte neus, buikklachten, eczeem of moeilijke ontlasting, dan is het interessant om eens te kijken naar de mogelijkheid van overgevoeligheden.


Het keel en neusgebied speelt bijna altijd een rol bij het ontstaan van oorontstekingen. Als je kindje al verkouden is, dan is de kans groot dat de buis van Eustachius verstopt raakt. Virussen en bacteriën vinden het dan heerlijk om in dit verstopte kanaaltje te gaan zitten prutsen, en jawel, een oorontsteking is nabij.


Een neusballon (die je kindje moet “opblazen” met zijn neus) lijkt te helpen om de buis van Eustachius schoon te blazen.


Ook lijkt het mircobioom van een ontstoken oor nogal te verschillen van die van een gezond oor. Helaas helpt het druppelen van probiotica niet, want wat in onze darmen zit is niet hetzelfde als de bacteriën in je oor.. Toch lijkt er iets te zijn wat wel helpt. In een kleine studie waarbij kinderen met terugkerende oorontstekingen dagelijks een capsule met de bacteriesoort Streptococcus salivarius K12 kregen, bleken minder acute oorontstekingen voor te komen dan gemiddeld dat jaar ervoor. Ook verbeterde hun gehoor.

Ook een vitamine D tekort blijkt een hogere kans te geven op acute oorinfecties.


Samengevat is het dus belangrijk om aan de algehele weerstand en een gezonde darmflora van je kleintje te werken, juist in deze tijd. Anders zitten jullie om de haverklap thuis met een simpele verkoudheid!


Bonus!


(Stiekeme) groenten spaghetti

Om die kleintjes wat meer vitamientjes te laten oppeuzelen voor een gezonde darmflora


Ingrediënten


1 ui

1 knoflookteen

1 winterwortel

3 stengels bleekselderij

een bakje (kastanje)champignons

1 rode paprika

250 gr. Rundergehakt

scheutje rode wijn

400 gram biologische tomatenblokjes uit blik of pot

2 flinke eetlepels tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel)

zout en peper

olie

1 eetlepel Italiaanse kruiden (naar smaak)


Bereiding

Doe alle groenten in 1 keer in de keukenmachine en maak het op die manier fijn. Voor de kinderen is dit ook heel fijn, zo kunnen ze er geen stukjes groenten uitvissen...

Verhit olie in de pan, doe het groentemengsel hierin en fruit het even aan. Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak dit rul mee. Als het gehakt gaar is voeg je de tomatenblokjes, de puree en een scheutje rode wijn toe. Breng dit aan de kook en laat het een kwartier pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak en serveer met pasta naar keuze. Deze van S morgens komt je kleintje uit bed, en je hebt het gelijk door; die is niet helemaal fit. En al snel kom je erachter dat er oorpijn achter ligt. Verdikke, net nu ze weer naar school mogen. Een nadere inspectie leert je dat het een oorontsteking moet zijn. En je kan het weten want dit is helaas niet de eerste keer.


Herkenbaar? Vast, want 50-75% van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met een oorontsteking. In sommige gevallen blijft het terugkomen.


Maar waarom krijgt je kind een oorontsteking?

Dat lijkt vrij duidelijk, ziekteverwekkers die lopen te rotzooien in het oor. Toch kan het zo zijn dat er een dieper oorzaak achter zit. Tussen de 40-80% van alle kinderen met regelmatig terugkerende oorontstekingen blijken (ook) een voedselallergie of -overgevoeligheid te hebben. Wanneer die onontdekt blijft, kan zo’n verborgen overgevoeligheid allerlei ellende veroorzaken. En wellicht is dit zelfs de oorzaak van de oorontstekingen. Heeft je kind naast oorontstekingen nog andere klachten zoals een chronisch verstopte neus, buikklachten, eczeem of moeilijke ontlasting, dan is het interessant om eens te kijken naar de mogelijkheid van overgevoeligheden.


Het keel en neusgebied speelt bijna altijd een rol bij het ontstaan van oorontstekingen. Als je kindje al verkouden is, dan is de kans groot dat de buis van Eustachius verstopt raakt. Virussen en bacteriën vinden het dan heerlijk om in dit verstopte kanaaltje te gaan zitten prutsen, en jawel, een oorontsteking is nabij.


Een neusballon (die je kindje moet “opblazen” met zijn neus) lijkt te helpen om de buis van Eustachius schoon te blazen. Ook lijkt het mircobioom van een ontstoken oor nogal te verschillen van die van een gezond oor. Helaas helpt het druppelen van probiotica niet, want wat in onze darmen zit is niet hetzelfde als de bacteriën in je oor.. Toch lijkt er iets te zijn wat wel helpt. In een kleine studie waarbij kinderen met een terugkerende oorontstekingen dagelijks een capsule met de bacteriesoort Streptococcus salivarius K12 kregen, blijken minder acute oorontstekingen voor te komen dan gemiddeld dat jaar ervoor. Ook verbeterde hun gehoor. Ook een vitamine D tekort blijkt een hogere kans te geven op acute oorinfecties.


Bonus!


(Stiekeme) groenten spaghetti

Om die kleintjes wat meer vitamientjes te laten oppeuzelen


Ingrediënten


1 ui

1 knoflookteen

1 winterwortel

3 stengels bleekselderij

een bakje (kastanje)champignons

1 rode paprika

250 gr. Rundergehakt

scheutje rode wijn

400 gram biologische tomatenblokjes uit blik of pot

2 flinke eetlepels tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel)

zout en peper

olie

1 eetlepel Italiaanse kruiden (naar smaak)


Bereiding

Doe alle groenten in 1 keer in de keukenmachine en maak het op die manier fijn. Voor de kinderen is dit ook heel fijn, zo kunnen ze er geen stukjes groenten uitvissen...

Verhit olie in de pan, doe het groentemengsel hierin en fruit het even aan. Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak dit rul mee. Als het gehakt gaar is voeg je de tomatenblokjes, de puree en een scheutje rode wijn toe. Breng dit aan de kook en laat het een kwartier pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak en serveer met pasta naar keuze. Deze van Sienna & Friends bijvoorbeeld is gemaakt van volkoren spelt en gevormd in super leuke voertuigen!


Lekker met wat edelgist erover. & Friends bijvoorbeeld.


Lekker met wat edelgist erover.

Recente blogposts

Alles weergeven

Suiker

bottom of page