top of page

Reuma en haar relatie met suiker simpel uitgelegd.

Heb je altijd al willen weten wat nou exact de relatie is tussen reumatische klachten en suikers? Lees dan zeker even verder..



"Suiker is het nieuwe gif" of " Je wordt dik van suikers", zomaar een paar oneliners waar de meningen flink over verdeeld zijn. En zoals altijd ligt de waarheid in het midden..

Want, je wordt niet dik van alleen suikers en niet alle suikers zijn gif.

Wat wel als een paal boven water staat voor mij als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in reuma, is dat suikers ontstekingen voeden. En wanneer je dus veel ontstekingsactiviteit in je lichaam hebt, het veel effect kan hebben om de snelle suikers te laten staan.




 

De link tussen toegevoegde suikers en hogere ontstekingswaarden bij reuma.


De link tussen toegevoegde suiker en hogere ontstekingsmarkers is bevestigd in onderzoek onder mensen. Een studie met 29 gezonde personen wees uit dat een inname van 40 gram toegevoegde suiker per dag uit één blikje frisdrank van 375 ml al leidde tot een toename van ontstekingsmarkers, insulineresistentie en LDL-cholesterol. Veel van deze mensen kwamen ook aan in gewicht (1). Uit een ander onderzoek met te zware en obese mensen bleek dat inname van één blikje frisdrank per dag gedurende zes maanden resulteerde in een verhoogd niveau van urinezuur, wat een aanjager is van ontsteking, en insulineresistentie. De deelnemers die een light frisdrank, melk of water dronken hadden geen verhoogd urinezuurniveau (2).



Hoe gaat dit in zijn werk in ons lichaam?


Een ontsteking is de reactie van ons lichaam op een prikkel, dat kan van buitenaf zijn zoals een virus of bacterie. Raakt iets ontstoken dan probeert je lichaam zich te herstellen. Veel suikers bevorderen deze ontstekingsactiviteit dus.


Alle vormen van suiker vergen een enorme aanmaak van insuline. Insuline werkt niet alleen glucose weg de cel in, maar het zorgt ook voor de aanmaak van buikvet. Dit buikvet lijkt in combinatie met bepaalde eiwitten een belangrijke oorzaak te zijn voor het ontstaan van ontstekingen.


Een hoge inname van suikers zorgt er ook voor dat we veel vrije radicalen in ons bloed hebben. Vrije radicalen zijn moleculen die zorgen voor verstoringen in het proces van bepaalde cellen. Hoe meer vrije radicalen, hoe meer problemen je ervan ondervindt. Dit kan ook voor ontstekingen zorgen.


Ook gaan suikers in je bloed een relatie aan met eiwitten. De zogenaamde AGE's. Dit zijn onherstelbaar beschadigde eiwitten en deze kunnen op hun beurt weer zorgen voor ontstekingen, vaak voornamelijk in de aderen. Je lichaam focust op dat moment op de ontstekingen die daar zijn ontstaan. Hierdoor heeft het minder tijd om zich in te zetten tegen ontstekingen die bijvoorbeeld bij reuma een rol spelen. Hierdoor kan de pijn toenemen.


Side note: Dit geld alleen voor alle toegevoegde suikers, dus niet voor de suiker die zich van nature in fruit bevinden. Hier wordt de suiker vergezeld door andere stoffen zoals vezels en eiwitten waardoor de suiker op een langzamere manier wordt opgenomen.


Tips om je suikerinname te verminderen


1. Check het etiket

Hoe hoger een ingrediënt op de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit. Let niet teveel op kreten als ‘ambachtelijk’ en ‘natuurlijk’, maar kijk naar de ingrediënten en de voedingswaarde.


2. Ken de schuilnamen

Of er suiker in een product zit, kun je terugvinden op de ingrediëntenlijst. Maar, suiker kent allerlei schuilnamen. Zet je schrap, dit slechts een aantal voorbeelden: basterdsuiker, bruine suiker, dextrose, druivensuiker, fructose, galactose, geleisuiker, glucose, glucose fructosestroop, honing, invertsuiker, kandijsuiker, keukenstroop, kristalsuiker. Wil je hier meer over weten, doe dan mee aan het Boost Your Health programma. Hier leer je alles over suikers en ontvang je ook een complete lijst met schuilnamen en alternatieven.


3. Home made

Zelfs als je geen zoetekauw bent, eet je toch meer suiker. Het is aan bijna al ons eten toegevoegd! De oplossing: maak je eten zelf. Als je zelf een gerecht maakt, weet je zeker dat er geen suiker in je pastasaus of soep zit. Vind je het lastig om zelf gezonde recepten te bedenken? In het Boost Your Health programma ontvang je een ebook vol met gezonde recepten. Uiteraard zonder suikers!


4. Bouw het af

Zoet went, en het trieert ons beloningssysteem, waardoor het niet gemakkelijk is om over te gaan op een leven met minder suiker. Bouw je suikerinname af in kleine stapjes en je zult merken dat je koekjes, taart en snoep al snel te zoet gaat vinden. Vervang in stapjes je zoete broodbeleg, doe iets minder suiker in je koffie, eet minder suikerrijke tussendoortjes.


5. Vermijd de grootste suikerbronnen

Namelijk frisdrank, snoep, sauzen en dressings en soep uit blik. Aan deze producten wordt vaak veel suiker toegevoegd. Lees ook mijn andere blog over frisdranken.


Wil je hier meer over leren? Dan is de Boost Your Health cursus op jouw lijf geschreven!

Hierin leer je alles over gezonde voeding en neem ik je in een aantal stappen mee op weg naar een gezonde leefstijl. In de basis modules leer je alles over de basis van goede voeding. In de bonus modules ga ik dieper in op verschillende ziektebeelden waaronder reuma. Maar ook hormonen en supplementen komen hier aan bod. Je kunt na aanschaf gelijk beginnen en houd levenslang toegang. En dat voor slechts €137,-. Bovendien ontvangen deelnemers aan het programma korting op de EMB test met plan van aanpak.

Het is tijd voor je lezers om toe te passen wat ze hebben gelezen.


Of download mijn ebook met hierin de eerste essentiële stappen op weg naar minder pijn door reuma.


Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen met het consumeren van suiker en jouw reumatische activiteit? Laat het me weten, ik ben heel erg nieuwsgierig.




111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Suiker

bottom of page