top of page

Suiker

Suikertax, suiker is het nieuwe vergif, suikerverslaving, suikercrash. Allemaal relatief nieuwe en hippe termen omtrent suiker. Maar wat is suiker nou eigenlijk? En welk effect heeft het in ons lichaam?


Bij suiker denk je vast gelijk aan de witte tafelsuiker of snoep. Maar wist je dat een boterham ook wordt afgebroken tot suiker (glucose) in je lichaam? En dat dit dus ook invloed heeft op je bloedsuikerspiegel?


Hoe werkt dit?

Alle verteerbare koolhydraten zijn opgebouwd uit verschillende glucosemoleculen, de monosacchariden. De complexiteit van deze opbouw bepaald onder andere hoe snel een koolhydraat wordt afgebroken tot glucose.

Glucose is na opname in de bloedbaan gelijk beschikbaar als energie, fructose (fruitsuiker) moet eerst langs de lever om omgezet te kunnen worden in energie.


Volkorenbrood bevat complexe koolhydraten, zogenaamde lange glucoseketens. Met deze ketens is je lichaam dus langer bezig om ze af te breken.

Wit brood bevat kortere glucoseketens, de zogenaamde simpele koolhydraten. Deze zijn snel (vaak al in je mond) afgebroken door je lichaam en zorgen dus voor snelle energie.


Wanneer je langer bezig bent met het afbreken van deze koolhydraten zul je ook langer verzadigd zijn. En dus minder snel weer honger hebben.


De snelle energie zorgt er juist voor dat je een piek krijgt van glucose in je bloed. Hiervoor is veel insuline nodig om de glucose de cellen in te brengen. Wanneer de glucose weer uit je bloed is voel je de zogenaamde sugar-crash. Je krijgt weer (lekkere)trek, wordt trillerig, kortaf, moe, etc.


Hetzelfde geldt uiteraard wanneer je een koekje eet met suiker. Of een glas frisdrank drinkt.

Maar wist je ook dat een vruchtensapje, een fruitsmoothie of vers geperste jus d’orange hetzelfde, al dan niet heftiger, effect hebben op je lichaam?

Hier hoeft ons lichaam namelijk helemaal niks voor te doen. Je hoeft er niet eens op te kauwen. En in een glas jus d’orange zitten al snel 2 sinaasappels. En dit drink je binnen een minuut op als je even je best doet.

Enorm veel glucose moleculen in je bloed, die allemaal insuline nodig hebben om een cel binnen te komen. De reactie van je lichaam is dan ook, heel veel insuline je bloed insturen. Vaak té veel, wat er weer voor zorgt dat er te veel insuline in je bloed blijft. Je lichaam raakt in de war. Doe je dit te vaak dan worden de cellen die de glucose met insuline willen ontvangen een beetje lui. Er is namelijk altijd wel insuline in het bloed, dus waarom zullen ze nog moeite doen?

Ze worden insuline-resistent.


Ken je deze term? Insuline resistentie? Helaas is dit vaak een voorloper voor diabetes type 2.


En denk dan nu ook even aan alle kinderen die met pakjes drinken lopen de hele dag. Enorm veel suikers!!!

Helaas zie ik dan ook nog vaak een koekje erbij. Hiermee wil ik niet zeggen dat een koekje of een pakje drinken nooit moet kunnen, maar elke dag als standaard is ECHT niet gezond.

Er zijn vele onderzoeken waarvan de resultaten bedroevend zijn. Meer dan de helft van de kinderen in Nederland zijn al te zwaar ook de aantallen kinderen met diabetes is nog nooit zo hoog geweest.


Naast al dit kost het verwerken van deze lege (geen voedingsstoffen) producten ons lichaam energie en bouwstoffen. In plaats van dat het wat oplevert, kost het dus voedingsstoffen.

Voedingsstoffen die normaal gebruikt worden om processen aan te sturen in je lichaam, zorgen voor herstel, etc.


Het kan anders

Geef kinderen standaard water als drinken, en maak hier ook voor jezelf een gewoonte van. Geen ranja of sapjes, maar gewoon water als standaard en iets anders als uitzondering.

Zet overal in huis flessen water neer om ook dit makkelijk te maken. Deze voor volwassenen is super fijn! Of deze voor kids, in heel veel varianten beschikbaar en lekvrij..


Sommige kinderen vinden het lastig of niet lekker om water te drinken. Op deze site vind je speciale kinderthee zonder suiker die ook lekker is om koud te drinken.


Eet volkorenbrood in plaats van witbrood. En kies een belegsoort zonder toegevoegde suikers. Denk aan kipfilet, zuivelspread, 100% pindakaas, hummus, avocado, kaas etc.. Er is ook een merk dat een chocoladepasta heeft gemaakt met dadels als zoetmiddel. Dit is ‘Nosugar Daddy’s. Nog steeds geven ook dadels een suikerpiek. Maar ze zijn complexer om te verteren dan de suikers uit de gewone chocopasta en er zitten veel meer voedingsstoffen in.


Kies bij een pasta ook altijd voor een volkorenvariant.


Neem in plaats van een koekje een plakje bananenbrood dat je zelf hebt gebakken. Het is echt niet moeilijk en veel werk. Hieronder vind je een recept, maar ook online staat het vol met recepten van bananenbrood.


Of nog beter, neem als tussendoortje fruit met wat nootjes of een snackgroente. Ei is ook een fantastisch tussendoortje.


En leg je kinderen uit waarom te veel suikers niet goed zijn. Vanaf heel jong kun je ze hier best bewust (NIET BANG) van maken.

Begin heel simpel, dat je er ziek van kan worden. Zodra ze wat meer gaan vragen kun je het verhaal achter de suikers uitleggen.


Wil je hier nog meer over weten? Laat een reactie achter, dan ga ik er in een volgende blog nog wat dieper op in. Bijvoorbeeld hoe herken je suikers op een verpakking?



Bananenbrood, voor tussendoor…


Ingrediënten:


180 gram havermout fijngemalen, of havermeel

60 gram kokosmeel

4 bananen

4 eieren

Theelepel bakpoeder

2 theelepels koek en speculaaskruiden

Plantaardige melk


Bereiding:


Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of pureer alles fijn met een staafmixer. Doe alles vervolgens in een met bakpapier bekleed cakeblik en zet het in een op 160 graden voorverwarmde oven. Bak het ongeveer 45-60 minuten. Het is goed als je er met een mes in prikt en er niet veel meer blijft kleven. Let op! Het krijgt niet een zelfde structuur als een cake. Dus je mes komt er nooit helemaal schoon uit. Door de bananen blijft het wat ‘zompig’.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page