top of page

Magnesium

Je ligt heerlijk in bed, slaapt bijna en dan ineens lijkt het alsof je valt.. Wie heeft het wel eens gehad? Wist je dat het één van de eerste symptomen is van een magnesiumtekort?


Een veel algemeen bekender symptoom van een magnesiumtekort is een trillend ooglid of spierkramp.


Magnesium is een veel gebruikt supplement, ik durf wel te stellen dat het naast ijzer het meest gebruikt wordt van alle mineralen. Maar weet je eigenlijk wel wat het doet? En dat er meerdere vormen zijn?


Magnesium is een zeer belangrijk mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Ongeveer de helft van alle magnesium in het lichaam bevind zich in de cellen en weefsels. De andere helft bevind zich samen met calcium en fosfor in de botten. Slechts 1% van alle magnesium bevind zich in het bloed. Ons lichaam doet er alles aan om dit ook zo te houden. Daarom is een tekort ook slecht aantoonbaar tijdens een regulier bloedonderzoek en wordt een tekort dus vaak gemist.


Symptomen van een tekort zijn vaak kramp in de spieren en vermoeidheid. Andere vroege symptomen van een magnesiumtekort zijn misselijkheid, verminderde eetlust, braken, zwakte, tintelingen, gevoelloosheid, toevallen, veranderingen in de persoonlijkheid en een abnormaal hartritme.


Magnesium is een anti-stress middel bij uitstek, het heeft een kalmerende en ontspannende werking. Dit komt doordat het betrokken is bij het overbrengen van zenuwimpulsen maar ook doordat het de spieren, hart en bloedvaten ontspant. Het verlaagt dus een beetje de bloeddruk. Echter, stress is een enorme rover van magnesium. Hoe meer je onder stress lijdt, des te meer magnesium er wordt verbruikt. En des te lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Een vicieuze cirkel dus. Hoe meer adrenaline je hebt (door de stress) des te groter het verlies van magnesium. Al snel komt het lichaam in een staat van hypergevoeligheid en ontstaan er niet alleen spierkrampen en spiertrillingen maar ook geirriteerdheid, stemmingswisselingen, angst en paniek aanvallen of depressie.


Maar ook een prikkelbaar darm syndroom of diarree kan een tekort aan magnesium (en veel meer dan alleen dat) veroorzaken. Het kan dan niet goed worden opgenomen.


Calcium is de tegenhanger van magnesium, deze zorgt er namelijk voor dat de spieren kunnen worden samengetrokken en dat de zenuwcellen geactiveerd worden terwijl magnesium deze meer kalmeert. Samen zorgen ze voor de balans in het lichaam.


Naast al deze taken heeft magnesium er nog 300 andere belangrijke taken in ons lichaam. Een van deze is een dat het een functie heeft bij de energiehuishouding, is het niet direct, dan is er wel een ander enzym afhankelijk van magnesium om zijn taakje te kunnen doen.


Wist je trouwens ook dat magnesium je kan helpen met inslapen?? Als je moeite hebt met in slaap komen of met doorslapen kun je proberen wat magnesium te nemen een half uurtje voordat je gaat slapen. Biglysinaat is dan de vorm die je zoek.t


Gemiddeld is de inname van magnesium door voeding tussen de 200-300 mg/dag. Het advies van de Gezondheidsraad is om minimaal 350 mg/dag binnen te krijgen. Het is dus niet zo gek dat veel mensen aangeraden wordt om magnesium als supplement gebruiken. Magnesium wordt uit voeding goed opgenomen. Vezelrijke voeding zoals groene groenten en noten en zaden (amandelen) zijn een goede bron. Chlorella is ook een magnesiumbom.

Nu ben je dus zo ver dat je naar de drogist gaat om een potje te kopen. Daar duizelt het voor je ogen. Er zijn zo veel soorten magnesium te koop. Waar moet je op letten???


De vorm: Let op de verbinding van de magnesium. Want niet de hoeveelheid, maar de opneembaarheid is bepalend voor een succesvolle magnesium inname. De goede verbindingen zijn; tauraat, malaat en biglysinaat. Tauraat kan goed gebruikt worden bij spierkrampen maar ook bij hormonale disbalansen. Malaat is een goede keus voor meer energie en fibromyalgie (deze vorm heeft invloed op de energieproductie, er wordt meer energie geproduceerd zonder de schadelijke afvalstof melkzuur.Hierdoor wordt de vermoedheid en pijn mineder). Biglysinaat kan worden gebruikt bij slaapproblemen.


Alle andere soorten magnesium zijn niet slecht, ze worden alleen minder goed opgenomen waardoor je er meer van nodig bent voor hetzelfd effect. Daardoor kan goedkoop uiteindelijk duurkoop worden.

Nog wel een tip, blijf weg van Magnesiumsulfaat, dit is niets meer dan een laxeermiddel.


Sidenote: Eerder noemde ik al dat de opname ook niet goed kan zijn door bijvoorbeeld diarree of PDS. Het is dan van belang dat eerst deze oorzaak opgelost wordt voordat je gaat denken aan een supplement. Want ook deze kan dan niet goed/ volledig worden opgenomen.


Twijfel je of je extra magnesium zou moeten innemen of wil je wat meer weten over de vormen? Stuur me even een berichtje, ik beantwoord je vraag graag!

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page