top of page

Wat smeer jij op je huid?


Wat smeer jij op je huid?

De huid is ons grootste orgaan. Alles wat je op je huid smeert wordt opgenomen. Het wordt door je huid opgenomen, gaat via je haarvaatjes naar de grotere bloedbanen en wordt vervolgens door de uit gesorteerd. Is het bruikbaar of moet het worden afgebroken.


Bij huidverzorgingsproducten is het in veel gevallen zo dat het moet worden afgebroken. Dit is een taak voor je lever.

Erger eigenlijk nog, veel stoffen in verzorgingsproducten of make-up hebben een werking vergelijkbaar aan ons oestrogeen. Dit worden xeno-oestrogenen genoemd. Dit komt jouw hormoonbalans niet ten goede.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een goed skincare product?


Lees het etiket goed. Met een beetje basiskennis leer je dan al snel stoffen te herkennen. Sommige merken doen zich heel groen en gezond voor, maar zijn dit helaas in werkelijkheid niet.


Vijf ingrediënten om te vermijden:


1. Minerale olie

Ingrediënt: Mineral Oil, Liquid Parrafin, Liquid Petrolatum, Parrafin Oil en Parrafin Liquidum.

Deze minerale oliën worden in veel crèmes als basis gebruikt. Het zijn (afval)producten uit de aardolie industrie. Ze bevatten geen vitaminen of vetzuren en kunnen door een gezonde, intacte huid niet worden opgenomen. Ze blijven dus op de huid liggen en zorgen er zo voor dat de huid wordt afgesloten. De huid kan dan niet meer ademen en zo kunnen er puistjes ontstaan.

Ook wordt de talgproductie stilgelegd waardoor je huid alleen maar droger wordt. Je gaat uiteindelijk dus steeds vaker smeren en komt in een vicieuze cirkel terecht.


Koudgeperste olien daarintegen stimuleren het herstel van de huid. Ook ondersteunen ze de huid bij haar functie als afweersysteem en bescherming.

Ook vangen ze vrije radicalen waar mee ze bijdragen aan het behouden van een jonge huid.


2. Parfum.

Ingrediënt: Parfum, Fragance, Linalool, Limonene.

Parfumstoffen zijn vaak geisoleerde synthetische geuren. De kans op een huidreactie is groot. Ook heeft de Europese Unie deze stoffen als risicovol en allergeen aangemerkt en daarom is het ook verplicht om deze op de etiketten als allergene geurstoffen apart te vermelden.


3. Alcohol

Ingrediënt: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Benzyl Alcohol en Isophoryl Alcohol.

Alcohol wordt vaak gebruikt om stoffen in het product op te lossen. Helaas heeft alcohol dit zelfde effect op je huid, het lost het vet op en droogt de huid uit.

Het is tevens een conserveermiddel, het dood de bacteriën en zo blijft een product langer houdbaar. Uiteraard heeft dit geen enkel voordeel voor de huid, zo niet alleen maar nadelen. Een huid heeft net zoals de darmen een flora waar een balans is. Verstoor je deze met alcohol is de balans weg en hebben slechte bacteriën meer kans om zich te nestelen. En ja, de slechte want deze groeien vaak het snelste… Zoek dus een middel waar geen oplosmiddel nodig is.


4. Water

Heel vaak staat water (Aqua) als eerste ingrediënt op een etiket. De huid heeft twee dingen nodig, vocht en vet. Maar in tegenstelling tot hydrolaten (bloemenwater, plantenwater) die de huid hydrateren, verzachten en verzorgen.

Daarnaast is er met puur aqua altijd een emulgator nodig en een conserveermiddel.


5. Microplastics.

Ingrediënt: Polyethylene (Pe), Polyproplylene (pp) Polymethyl Methacrylate (Pmma), Nylon (Pa), Polyurethane, Acrylates Copolymer en nog wel 500 andere stoffen.

Misschien wel de belangrijkste van allemaal.

Aan heel veel cosmetische producten worden kleine plastic deeltjes toegevoegd. Zo worden ze gebruikt als scrubdeeltjes, emulgator of als goedkope vulstof.

Jij hebt hier last van, jouw lever moet deze afbreken. Bovendien hebben sommige van deze producten de namaak werking van xeno oestrogenen. Deze hebben een zeer sterke oestrogene werking in ons lichaam en kunnen allerlei hormonale disbalans veroorzaken.

Ook belanden ze via de wasbak, het riool in het water en de oceanen. Zo krijgen we ze ook nog eens op ons bord. Ons drinkwater kan moeilijk gefilterd worden op microplastics.


Nu weet je welke ingrediënten je beter kunt vermijden. De oplossing is simpel, kies voor producten die echt 100% natuurlijk zijn en van hoge kwaliteit. De kracht van natuurlijke cosmetica zit hem in het feit dat het gemaakt is van volledige ‘oerstoffen’. De hele, onbewerkte stoffen zijn erin verwerkt.


Plantoliën als jojoba en arganolie bevatten van nature al heilzame, verzorgende eigenschappen zoals vitamine E en vetzuren.


Er zijn gelukkig tegenwoordig veel verzorgingsproducten op de markt zonder al deze schadelijke stoffen. Nu je weet waar je op moet letten, kun je ook je eigen afweging hierin maken.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Suiker

bottom of page