top of page

Smaakwaters of suikerwater?


Regelmatig wordt me gevraagd wat nou de makkelijkste manier is om meer energie te krijgen of waarom het afvallen niet lukt. Het antwoord hierop is zowel makkelijk als moeilijk.

"Het laten staan van frisdranken en sapjes. Dat is echt voor veel mensen en zeker kinderen stap 1". Zeker in de zomer en op warme dagen klokken we ongemerkt heel wat suikerwater weg. Bijna 20% van onze inname aan suikers is afkomstig van frisdranken/sapjes (1) Foodwatch meldde dat een gemiddeld kind van 8 jaar meer suiker eet en drinkt dan hij zelf weegt (2). In tegenstelling tot de afspraken die gemaakt zijn met de voedingsindustrie zijn in een flink aantal van de producten niet minder maar meer suikers toegevoegd. (1)


44 kilo suiker per jaar

Een volgens mij hele simpele manier om de hoeveelheid suikerklontjes in Nederland (gemiddeld ruim 10.000 per jaar = 28 per dag per persoon) (9) naar beneden te halen is: stoppen of rigoureus minderen met limonades, siropen, melk met een smaakje, yogi en vruchtensapjes. Veel pakjes bevatten zelfs meer suikers dan een glas cola.


De gevolgen van frisdrank gebruik

Een paar van de consequenties van deze vloeibare snacks (helaas vaak geldt dit ook voor de light versies):

  • Het zijn allemaal lege calorieën die onze energie uiteindelijk flink ondermijnen. Zeker in tijden van stress of een verminderde weerstand zouden we ze niet moeten drinken

  • Ze ontregelen onze PH-balans en bloedsuikerspiegel. Inmiddels zijn er veel onderzoeken naar aanleiding van Corona dat een verstoorde PH ons ook gevoeliger maakt voor virussen. (8)

  • Ze zorgen voor de love-handles en bierbuiken (4)

  • Ze triggeren onze eetlust constant zodat we uiteindelijk veel meer calorieën nuttigen dan we nodig hebben.

  • Ze verhogen de kans op een beroerte. (bij vrouwen die het dagelijks drinken) (6)

  • Er komen wekelijks circa 1200 diabeten bij door frisdrank gebruik in combinatie met een ongezonde leefstijl, sterk bewerkt voedsel en andere suikers.

  • Ze laten de kans op hersenbloedingen en verhoogd cholesterol stijgen (zelfs bij kinderen!) (5)

Zoetstoffen en light frisdranken

En helaas als je denkt gezonder uit te zijn met kunstmatige zoetstoffen in je frisdrank: uit onderzoek blijken deze sterk ontregelend op je darmflora en darmslijmvliezen te werken (3). Een van de oorzaken is dat jouw cellen veel meer glucose opnemen en vetopslag stimuleren bij gebruik van de zoetstof sucralose(7).


In vergelijking met 2011 bevatten deze voedingsmiddelen méér in plaats van minder suiker in 2016:

Ontbijtgranen; 9% meer Biscuits; 12% meer Snoep: 12% meer Vla, yoghurt, kwark met smaakje; 5% meer

Bron: RIVM


​Het kan zo gemakkelijk anders!


Maak je eigen watertjes met een smaakje. Je kunt eindeloos variëren.

Waarschijnlijk helpt alleen waarschuwen tegen de gevaren van frisdrank niet. Toch denk ik dat je het een kans zou kunnen geven: frisdrankjes en sapjes drinken is gewoon een kwestie van gewenning, vaak als tussendoortje: bouw de smaak van suikers af en wen aan minder zoet. Deze watertjes ga jij en je kinderen de eerste keren niet lekker vinden als je gewend bent om frisdrank te drinken. Het kost gemiddeld iets meer dan 2 maanden om een vastgeroeste gewoonte los te laten en je een nieuwe gewoonte eigen te maken. Give it a try! Als je het geen kans geeft, zal je het nooit ontdekken! En ook al zouden jullie het halveren, dan heb je al veel gewonnen!

Met gezond oud worden kun je niet jong genoeg beginnen.

En wees niet te naïef als het gaat om etiketten. Zonder suiker, puur vruchtenconcentraat etc. wil niet zeggen dat je niet gigantisch om de tuin wordt geleid.


Recepten voor smaakwatertjes

1: 4 a 5 plakjes komkommer, 2 takjes munt en evt. wat dille

2: 4 a 5 in tweeën gesneden aardbeien/frambozen en 2 takjes (citroen) basilicum, 4 vlierschermen met een schijf citroen/sinaasappel en evt. een stukje steranijs of paar gedroogde abrikozen.

3: 2 takken munt, 2 takken citroenmelisse en een schijfje citroen

4: een paar schijfjes fijne gember, een theelepel zoethoutstukjes of wat venkel en een paar takjes munt

5: Water kefir met extra citroen en vijg (als de kefir klaar is nog wat extra citroen en een in stukjes gesneden vijg toevoegen)



Bronnen

(1) https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2017/kindertoetjes-welke-zijn-veel-te-zoet/

(2) https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/time-out-nodig-voor-kunstmatige-zoetstoffen/

(3) https://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13793.html

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23088901

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780952

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26338888

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076619

(8) https://drsircus.com/general/viruses-are-ph-sensitive/

(9) https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/weetjes/hoeveel-suiker-eten-we

Recente blogposts

Alles weergeven

Suiker

bottom of page