top of page

De relatie van het suikermolecuul Neu5Gc met reuma

Wanneer je online zoekt op reuma en voeding kom je tegen dat je minder zoogdierenvlees zou moeten eten. Maar waarom is dit eigenlijk? Ben je ook benieuwd waarom en of het echt zo is? Lees dan even verder.


Neu5Gc

Zoogdier producten bevatten zogenaamde Neu5Gc moleculen.

Neu5Gc is een suikermolecuul die geproduceerd wordt door zoogdieren. Wij als mensen maakten deze stof in het verleden ook aan, maar zijn hier door genetische verandering mee gestopt(1). Deze moleculen trekken de bacteriën aan die blij deze moleculen horen. Dierlijke bacteriën in dit geval dus.


Wij mensen maken nu Neu5Ac aan. Dit lijkt verschrikkelijk veel op elkaar en daardoor kan Neu5Gc in plaats van Neu5Ac in onze lichaamscellen worden ingebouwd.
Maar omdat Neu5Gc lichaamsvreemde bacteriën aantrekt, activeren deze ons immuunsysteem.

Onderzoek toont aan dat 85% van de mensen antistoffen heeft tegen de bacteriën van Neu5Gc.(2)

Immuunsysteem

Dit verlangt van ons immuunsysteem dat het constant aan moet staan, gevolg hiervan is dat er chronische laaggradige ontstekingen ontstaan in ons lichaam.

Hierdoor is het immuunsysteem bezig met de verkeerde processen en gaan de “gewone” processen fout. Hierdoor worden er antistoffen gemaakt tegen je eigen cellen.


Recente onderzoeken brengen Neu5Gc in verband met het ontstaan van kanker, ontstekingen en auto-immuunziekten zoals Reumatoïde artritis. Echter deze onderzoeken zijn nog erg prematuur, dus enige voorzichtigheid is geboden bij de interpretatie. (3,4,5)
Wel raad ik echt aan om Neu5Gc niet dagelijks in grote hoeveelheden te eten. Je vind het vooral veel in rood vlees, orgaanvlees en zuivel. Dit geld voor zowel rund, varken, kip en geit/ schaap.

Eieren, vis, groenten en fruit zijn vrij van Neu5Gc.
Omkeerbaar

Op het moment dat je beweegt (echt sport!) voordat je een product nuttigt met Neu5Gc erin, worden deze suikers verbruikt in plaats van opgeslagen, zodoende ervaar je op deze manier geen negatieve effecten.

Ook is het proces van het opslaan van Neu5Gc wel omkeerbaar, het wordt namelijk wel opgeruimd uit je cellen na verloop van tijd. Dus wanneer je een periode geen zoogdierproducten nuttigt zullen de effecten ook verdwijnen.


Eigen reuma-ervaring

Mijn persoonlijke ervaring is dat het minderen met dierlijke producten me zoveel goeds heeft gebracht, dat ik het echt iedereen aanraad om een aantal maanden te proberen en de effecten hiervan te monitoren.


Mijn reuma-klachten zijn enorm verminderd, ik heb meer energie en mijn huid is ook een stuk rustiger.


Ik begrijp dat het in 1 keer stoppen met het eten van zoogdierproducten nogal veel kan zijn. Maar weet je, je hoeft het niet alleen te doen. Je hoeft niet alleen het wiel uit te vinden. Dat heb ik namelijk al voor je gedaan!

Zullen we het anders samen doen? Ik help je graag. Stuur me een mailtje met je verhaal dan help ik je op weg! info@mariskatijhof.nl

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gezond eten: een investering in jezelf en je toekomst

Veel jonge vrouwen hebben de overtuiging dat gezond eten meer tijd kost. Hoewel dit waar kan zijn, is het belangrijk om te realiseren dat je lichaam alleen optimaal kan functioneren als je het geeft w

Commenti


bottom of page