top of page

Kindermarketing


Bovenstaande producten zien er kindvriendelijk uit toch?

Biologische Chocokoekjes, met cacao nog wel. En zonder palmvet.

Of Danoontje, wie kent het niet? Powerrrr krijg je ervan, melk en fruit, want dat is goed voor ons.

En dan de laatste, Liga Milkbreak. Ziet er zo authentiek en herkenbaar uit met de granen en melkbussen op de voorkant van de verpakking..


Laten we eens wat beter naar deze producten kijken. Wat hierbij belangrijk is om te weten is dat er op de ingrediƫntenlijsten altijd wordt begonnen met het ingrediƫnt waar het meeste van in het product gebruikt is. Tevens is het zo dat voedingsmiddelen met meer dan 5 ingrediƫnten echt sterk bewerkt zijn.


Biologische chocokoekjes


Biologisch dat doet al snel denken dat het een gezond product is. Maar is dat in dit geval ook zo?


Ingrediƫnten

volkoren TARWEmeel*36%, SPELTmeel*19%, kokosbloesemsuiker*18%, boter*12% (MELK,) rijstmeel*, cacaopoeder*2,7%, rijsmiddel (natriumbicarbonaat).


*van biologische oorsprong


Het eerste ingrediƫnt is volkoren tarwemeel. Wel volkoren gelukkig, maar toch het blijft tarwemeel. Tarwe is ontzettend agressief voor de darmen van kleine kinderen. Er is maar een kleine hoeveelheid wat de darmen per dag kunnen verwerken aan de zogenaamde exorfines (waar tarwe onder valt). Hierna volgt speltmeel. Helaas is dit niet volkoren. Het is beter te verwerken door ons lijf omdat spelt meer een oergraan is, het lichaam herkent dit nog een beetje en het is niet zo agressief als tarwemeel. Het is wel ontdaan van al het goede doordat het niet volkoren is. Kokosbloesemsuiker, het is natuurlijker dan pure glucose, er zijn meer voedingsstoffen bewaard gebleven omdat het niet verhit is. Daardoor blijven alle aanwezige mineralen waaronder magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B-vitamines bewaard.

Ook wordt het langzamer in het bloed opgenomen dan reguliere tafelsuiker.


Boter, gelukkig is er wel gekozen voor een goede vetsoort, als het tenminste roomboter is. Rijstmeel, is een erg leeg ingredient, het doet werkelijk helemaal niks voor het lichaam, belast het alleen omdat het verteerd moet worden. Dan als bijna laatste ingredient is het nog een beetje cacao toegevoegd. Als rijsmiddel is gekozen voor natriumbicarbonaat. Dit is een prima ingredient hiervoor. Alle bovenstaande ingredienten zijn wel van biologische oorsprong.

Het is een erg leeg koekje voor ons lijf, het voegt werkelijk niks toe aan onze gezondheid. Sterker nog, het zorgt voor bloedsuikerschommelingen en cravings door alle snelle koolhydraten en suikers. Geen aanrader helaas…


Wil je wel een gezond tussendoortje on the go? Kijk eens bij deze van Sienna en Friends!


Danoontje knijpzakje aardbei

Dit vind ik op de site van de verkoper;

Danoontje tussendoortje is een verse kwark met de smaak van aardbei zonder kunstmatige geur-, kleur – en smaakstoffen en bevat ook geen conserveringsmiddelen.

Het knijpzakje is zes uur buiten de koelkast houdbaar en daardoor ideaal om mee te nemen voor een dagje uit.


Zuivelproduct met fruit en toegevoegde calcium en vitamine.


Maar is dit wel zo ideaal? Laten we het beter bekijken.


Ingrediƫnten

Magere MELK, room(MELK), suiker(6.9%), aardbei(6.2%), verdikkingsmiddelen (sagozetmeel, gemodificeerd maiszetmeel, guargom), MELKeiwitten, mineraal, magere MELKpoeder, natuurlijke aroma’s, geconcentreerd bietensap, MELKfermenten, zuurteregelaar (natriumcitraat), vitamine D


Phoe! Een behoorlijke lijst voor een gezond tussendoortje als je het mij vraagt… En veel ingrediĆ«nten waarvan de meeste mensen het bestaan niet afweten. Is het dan nog wel zo gezond voor je lijf?

Het eerste ingredient is magere melk, tja daar kan ik erg kort over zijn. Melk is absoluut geen goede keus. Voor niemand niet. Behalve voor kalfjes.. Want in dit geval hebben ze het niet over moedermelk natuurlijk maar over koemelk. Ik zal later veel dieper op het onderwerp melk ingaan maar melk is voor mij echt een no-go.

Daarna volgt room ook weer van melk.. Bijzonder, er wordt eerst magere melk gebruikt, en later wordt daar weer room aan toegevoegd. Dit geeft al aan hoe erg dit product bewerkt is.

Dan is het de beurt aan suiker. Suiker is nog zo’n no-go. Zorgt alleen maar voor bloedsuikerschommelingen en alle gevolgen van dien.

Hierna is het de beurt aan aardbei. Gelukkig, niks mis mee. Dan worden er een aantal verdikkingsmiddelen ingedaan. Sagozetmeel is een zetmeelproduct wat wordt gewonnen uit palmen en varens. Is een leeg koolhydraatrijk product.

Maiszetmeel zegt het al, een soort maizena, doordat het gemodificeerd is (veranderd) werkt het al zonder dat het verhit hoeft te worden.

Guargom is een extract van de guarplant. De gom wordt gewonnen uit de zaden van de plant, het is vooral een vulmiddel.

Dan komen we weer bij melkeiwitten. De caseĆÆne. Ons lichaam is er kortgezegd niet voor gemaakt om melk te kunnen verteren. En al helemaal geen melkeiwitten.

Calciumcitraat, is een toevoeging van een vorm van calcium. Niets mis mee, maar ook niet nodig als je verder gezond en gevarieerd eet. Weer melkpoeder, tja ik zeg het nog maar eens, een echte no-go.

Hierna volgen de natuurlijke aroma’s, meestal zijn dit een soort extracten ergens van, bv vanille of banaan. Geconcenteerd bietensap is vooral voor de kleur en smaak. Geen slechte toevoeging maar ook geen gezonde toevoeging.

Melkfermenten, zijn melkzuurbacteriƫn. Deze zetten de melksuikers om naar melkzuren. Het zijn dus op zich geen slechte bacteriƫn, echter jouw lichaam wil deze bacteriƫn helemaal niet hebben.. Ze verdwijnen daarom ook zo weer uit het lichaam. Natriumcitraat is een zuurteregelaar, een soort conserveermiddel. Als laatste is er ook nog een druppels vitamine D over heen gegoten.. Tja, dat zet echt geen zoden aan de dijk. Weegt absoluut niet op tegen de rest van de vreselijk slechte ingredienten.

Dit is een absolute afrader.


Liga milkbreak

ā€œHet gebalanceerde en verantwoorde tussendoortjeā€

ā€œZin in een lekkere break om daarna weer lekker door te kunnen? Neem dan LiGA MilkBreak. Lekker met melkvulling. Bovendien is elke MilkBreak een bron van voedingsvezels en rijk aan calcium, ijzer en vitamine B6.ā€


Aldus de fabrikant..

Een bron van voedingsvezels... We gaan even kijken.


Ingrediƫnten

TARWEBLOEM (47,7%), suiker, glucosestroop, koolzaadolie, TARWEZETMEEL, lactose en MELKEIWITTEN (6,1%), magere MELKPOEDER (5,4%), geheel gehard palmpitvet, volle MELKPOEDER (3%), zonnebloemolie, EIEREN, oplosbare TARWEVEZELS, palmpitolie, rijsmiddelen (dinatriumdifosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), calciumcarbonaat, zout, emulgator (SOJALECITHINE), aroma’s, elementair ijzer, vitamine B6.



Bijna de helft van dit koekje, bestaat uit tarwebloem, zoals ik al eerder aangaf is dit geen verstandige keus. Het is schadelijke voor de darmen van de meeste mensen. Het is een veroorzaker van leaky gut. Ook hier zal ik later nog een uitgebreide blog over schrijven. Dan volgt suiker en glucosestroop. Beide suikers, en de allerslechtste ook nog.

Geen voedingsstoffen of mineralen erbij, nee alleen lege suikers waar je bloedsuikerspiegel enorm van gaat pieken. En daarna nog harder weer daalt en je weer trek krijgt en begint te trillen.



Koolzaadolie is een prima oliesoort, mits het niet verhit wordt.En dit koekje is wel gebakken in een oven, dan oxideert dit vet erg snel.

Tarwezetmeel is een bindmiddel, niets meer en niets minder. Het blijft een tarwesoort. Dan lactose en melkeiwitten. Hier heb ik het net natuurlijk al over gehad, een no-go. Gehard palmpitvet is puur ongezond transvet!

Volle melkpoeder, nog meer melk…

Zonnebloemolie, het kan slechter maar het had ook beter gekund zeg maar.

Eieren, dikke prima! Oplosbare tarwevezels.. ?? Er zat toch al tarwe in? Nee, wacht even dit was natuurlijk geen volkoren en dus ontdaan van al het goede wat er nog te vinden is in tarwe. Daarom worden er weer wat vezels toegevoegd.

Palmpitolie, is voor het grootste gedeelte geraffineerd en bestaat voornamelijk uit schadelijke verzadigde vetzuren, wat mij betreft een product om te vermijden. Is het niet voor jezelf dan wel voor het milieu.

Dan nog wat rijsmiddelen waar je lichaam helemaal niks mee kan. Het herkent het niet en moet alles afbreken. Weer een toegevoegde vorm van calcium.

Zout, toegevoegd zout in kindervoeding zou echt niet nodig moeten zijn!

Een emulgator om alles te binden. In dit geval sojalecithine, Soja bevat het anti-nutriƫnt fytinezuur, dat mineralen bindt zoals magnesium, zink en ijzer en de opname van deze mineralen in het lichaam verstoort. Geen positieve toevoeging dus!

Aroma’s is een ruim begrip, ik ben erg benieuwd welke aroma’s hierin zijn toegevoegd. Dan is er nog wat elementair ijzer en vitamine B6, allebei volkomen overbodig!! Wanneer je gevarieerd eet, hoef je deze koekjes niet te eten om je ijzergehalte en B6 op te krikken. Kortom het is eerder vergif voor een kinderlijfje dan ā€ een lekker tussendoortje met veel voedingsvezels. ā€œ


Zelfs ik ben geschrokken van al het bovenstaande. We weten allemaal wel dat het niet zo goed is als een banaan toch? Maar zo slecht!?! Ja echt dus. En toch geven we dit aan onze kinderen, erger nog, het wordt aangeprezen als een gezonde toevoeging voor kinderen. Een lekker tussendoortje. Dat is het echt niet.


Dit inspireert me des te meer tot het delen van een gezond recept met jullie! Om eetbuien tegen te gaan is het belangrijk dat je tussendoortjes uitkiest die een goede verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten hebben. Deze glutenvrije repen doen een beetje denken aan een gezonde snickerbar. Ze zijn een goed voorbeeld van een gezond, gebalanceerd tussendoortje: volledig vrij van geraffineerde suikers en tarwe, maar vol goede vetten en eiwitten (zowel reep als chocolade laag)! Een ideale snack voor onderweg, ook voor de kinderen.


Dit recept is voor circa 6 flinke of 12 kleine repen


Ingrediƫnten

  • 1 tl kokosolie

  • 30g biologische rozijnen

  • 1 el lijnzaadmeel (fijngemalen lijnzaadjes)

  • 100g havervlokken of boekweitvlokken

  • 50g kokosrasp

  • 135g notenpasta of suikervrije pindakaas

  • 3 medjouldadels of 3 el ahornsiroop (optioneel, alleen als je ze wat zoeter wilt)

  • VOOR DE CHOCOLADE LAAG

  • 65g pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte (92% cacao)

  • 2 el kokosolie

Doe alle ingrediƫnten behalve die voor de chocoladelaag in een keukenmachine. Maal de ingrediƫnten goed door tot een deeg-achtige massa die plakt wanneer je het tussen twee vingers samenknijpt.


Verdeel het geheel in 6 porties en vorm er met je handen reepvormen van, leg deze op een stuk bakpapier en leg ze een minuut of 20 in de vriezer om op te stijven.

Je kunt er ook voor kiezen om 10 tot 12 kleinere repen van maken.


Smelt ondertussen de chocolade en kokosolie au bain-marie. Zorg dat je het niet te heet maakt of te lang door laat smelten, want dan wordt je chocolade te vloeibaar en dun en pakt het niet goed op de repen. Wanneer de repen lekker koud en hard uit de vriezer komen kun je ze bedekken met de chocolade.


Dit doe je het makkelijkst met een klein kommetje en een lepel waarmee je de chocolade over de repen heen schept.


Houd de repen aan 1 uiteinde vast en bedek ze voor driekwart met de chocolade. Zet ze vervolgens even in de vriezer tot de chocolade is uitgehard (dit gaat lekker snel omdat de repen nog vrij koud zijn). Bedek de laatste stukjes van de mueslireep vervolgens nog met chocolade, of laat ze onbedekt voor een leuk effect. Bewaar de repen in de koelkast.


Als laatste hier nog een paar laatste tips voor snelle gezonde tussendoortjes voor kinderen

• Appeltje met kaneel en/of notenpasta • Stukjes gedroogd fruit met nootjes • Fruit & avocado smoothie • Chia pudding met verse framboosjes

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Suiker

bottom of page