top of page
7D05491B-6A83-475E-89BD-8BDE1535003D_edited.jpg

Bieten taart

Ingrediënten

Bodem

 

35 gram Goji bessen

80 gram vijgen (of deels vijgen en deels ontpitte dadels)

125 ml water

250 gram Havermuesli 

50 gram zonnebloempitten (of zonnebloempit proteïne)

1,5 eetlepel gesmolten kokosolie 

75 gram was- of winterpeen

3 tot 4 gram agar agar poeder*

eventueel de rasp van een biologische sinaasappel

* anders 2-3 flinke eetlepels boekweitmeel

 

Vulling

1000 gram rabarber (de mooiste rode kleur geeft framboos rabarber)

250 gram voorgekookte rode bio-bieten

ca. 400 gram mango, peren of ander zoet fruit (in de zomer gebruik je je rood zomerfruit)

rasp van een ½ biologische citroen of sinaasappel

10 gram agar agar (liever een ander bindmiddel? Gebruik dat dan volgens de gebruiksaanwijzing)

2-3 eetlepels vloeibare honing

een handjevol gojibessen of cranberries ter garnering

Variatie

Je kunt natuurlijk elke vulling gebruiken. Kijk wat het seizoen biedt, wat je in huis hebt of wat er in de aanbieding is. Doe je veel suiker door je taart, dan is het uiteraard niet meer als gezond ontbijtje aan te merken.

Bereiding

Taartbodem

 

Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater. Maal 200 gram havermuesli + de 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli. Verwarm de oven alvast voor en smelt de olie in een kommetje. Schil en rasp de wortelen en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen, de agar agar en eventueel de sinaasappel rasp tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Als het te droog lijkt, kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen. Verdeel het mengsel in een taartvorm en druk het geheel stevig aan. Zet het ca. 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin, dan kun je de oven gerust op ca. 140 - 150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken.

 

Vulling

 

Was in de tussentijd de rabarber, snijd in grove stukken en breng het met een heel klein laagje water aan de kook. Als het kookt doe je er de rode bieten en de rest van het fruit door. Laat nog even samen pruttelen en pureer het met een staafmixer. Doe de agar agar erbij en laat nog 1 - 2 minuten doorkoken. Dan flink laten afkoelen. Als het lauw is doe je de honing en de rasp erbij.

 

Opmaak

 

Giet het dan over de taartbodem, strooi de bessen erover en laat het volledig afkoelen en opstijven in de koelkast. Voor de mensen die het niet zoet genoeg vinden: strooi er wat inulinepoeder over of nog een lepeltje honing.

bottom of page