Rogge ontbijtkoek
Ingrediënten
1 eetlepel kokosolie
200 gram abrikozen
250 gram volkoren roggemeel
4 theelepels speculaaskruiden
1 a 2 theelepels kaneel
1 theelepel kardemom
1 ei
6 eetlepels zonnebloempitten
eventueel 1 volle eetlepel inulinepoeder of kokosmeel, vooral voor mensen met luie darmen.
10 druppels stevia of 1 koffielepel kokosbloesemsuiker
100 milliliter (kokos)water
snufje gejodeerd zout
scheutje citroensap
Evt. 2 koffielepels zuiveringszout (pas toevoegen vlak voor het de oven ingaat
​
VARIANT met vijgen
250-275 gram roggemeel
200 gram gedroogde vijgen
200 gram kastanjes (of kastanjemeel)
150-200 ml kokoswater/of vloeibare deel van een blik kokosmelk
7-10 gram koek- of speculaaskruiden (wat je lekker vindt)
60-80 gram amandelsnippers
50-60 gram kokosmeel (of ca. 30 gram pysllium of acaciavezel)
Evt. wat gehakte pistachenoten
snufje zout
scheutje citroensap
3 gram natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baksoda)
​
Bereiding
De abrikozen wellen in een laagje heet water zodat ze net onder staan en tot mousse pureren. Meng en kneed de warme mousse met de kokosolie, meel en andere ingrediënten (behalve het zuiveringszout) door elkaar. Zet een paar uur (maar het liefst een hele nacht) op een plek op kamertemperatuur weg. Kneed het deeg opnieuw en voeg de natrium bicarbonaat toe.
Doe het In een cakeblik (met bakpapier) en bak de koek in ongeveer één uur op 150 graden in de oven. Prik na een uur even met een cocktailprikker in je koek om te zien of die er schoon weer uit komt. Zoniet, laat de koek dan nog even iets langer in de oven.
Variatie: Als je eens wilt variëren, meng dan de rasp van 1 biologische sinaasappel door het beslag.
VOOR DE VARIANT MET VIJGEN
​
Gebruik je hele kastanjes, dan maal je die grof en voegt ze toe aan je beslag. Gebruik eventueel nog wat sodawater in je meel na de rijstijd van 12 uur als je het deeg te droog vindt. (Dan geen zuiveringszout meer gebruiken)
